Banner

Proje

Anadolu’nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan aşıklık geleneği; yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır. Ozanlarımız ve aşıklarımız kültürlerini kuşaklar boyu tanıtmakta aracı olmuşlardır. Bu sebeple kültürel değerleri kuşaktan kuşağa aktarmak ANDER’in asil hedeflerinden biridir.

Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği (ANDER) tarafından yürütülen “Şiirin Dili ile Sosyal Uyumu Güçlendirme” projesi; AB tarafından desteklenen ve Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Uçan Süpürge Vakfı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’nın (TOBAV) ortaklığında yürütülen “Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim için Diyalog (elele) Projesi” kapsamında yer alan ELELE DESTEK programından hibe almaktadır.

6 ay sürmesi planlanan bu projede ise öncelikli amaç derneğin teknik, insani, mali ve yönetişimsel kapasitesini güçlendirerek ANDER’in; hak temelli kültürü ve hak temelli çağdaş bireysel/kolektif ve yaratıcı/sanatsal ifadeleri destekleyen faaliyetlerini bağımsız bir şekilde sürdürmesini sağlamaktı . Projenin hedef kitlesi dernek üyesi veya gönüllüsü 10 kişidir.

Proje kapsamında hedef kitleye verilecek olan,

  • STK Yönetimi Eğitimi 
  • Fon Yaratma ve Çeşitlendirme Eğitimi
  • Dijital Medya Kullanımı Atölyesi
  • STÖ’ler için İletişim Eğitimi 

İle STK yönetimi, kurumsallaşma ve öz düzenleme konusunda üyelerin bilgi ve beceri düzeyini artacak; daha nitelikli, kapsamlı ve dernek hedeflerine uygun faaliyetler gerçekleştirmek için fon ve kaynak bulmak böylece derneğin yönetişim kapasitesi güçlenecektir. Ayrıca dernek faaliyetleri görünür kılınacak, ağ kurma, kamuoyu oluşturamama, kurumsal bir kimliğe sahip olamama gibi birtakım problemler üyelerin bilgi düzeyi artırılacak çözülecektir.

Kendine özgü geleneği ve icrası olan âşıklık ve ozanlık geleneğinin en önemli niteliği, döneminin yaşayış ve hayata bakış tarzını, etik ve estetik değerlerini yansıtarak geniş halk kitlelerine hitap edebilmesidir. Ancak dünyada ve ülkemizde yaşanan değişimler, aşıkların eserlerinin korunamaması ve görünür olmaları için yeterli desteğin verilmemesi zaman içinde bu geleneğin kaybolmaya başlamasına neden olmuştur. Proje kapsamında oluşturulacak dijital arşiv ile ozanlarımızın ölümsüz eserler bırakabilmesi sağlanacaktır.